Van script tot filmproductie

Cursusleider: Frans Mouws
Aantal deelnemers: 12 -16
Cursusdagen: 10 zaterdagen van 11.00 - 16.00 uur
Looptijd: mei tot en met november
Locatie: Temporary Art Center (TAC), Vonderweg 1, Eindhoven
Deadline inschrijven: 31 mei 2019

Vragen?

Wil jij alles weten over film? Schuilt in jou een regisseur, cameraman/vrouw of montagetijger? Weet jij hoe je een onderwerp goed in beeld brengt, zodat het helder is voor de kijker? En, kun je de kijker daar ook nog iets bij laten voelen? Bij Sparkel Film ga je in groepjes van drie of vier aan de slag met het maken van een documentaire van 10 - 15 minuten.

Je leert over cameratechniek, storytelling en montage. Naast ervaren filmmaker Frans Mouws krijg je les van filmwetenschapper Anne Jacobs. Als kers op de taart wordt jouw film gedraaid op het internationale documentaire festival DOCfeed in februari 2020.

Sparkel Film is gratis en toegankelijk voor iedereen tussen de 14 en 30 jaar.


11 mei

Kennismaken met de andere deelnemers en de cursusleiders, je krijgt een korte introductie over het programma, er is een vertoning van een aantal korte documentaires met een nagesprek, er is een korte presentatie over het documentaire landschap (welke verschillende soorten documentaires zijn er allemaal) en samenstellen van de groepen.


1 juni

Uitwerken van de concepten, waarover de films zullen gaan. Denk hierbij aan: wie wil je gaan filmen (en waarom), waar wil je gaan filmen, wie heb je daarbij nodig? We gaan ons hierbij ook verdiepen in het onderwerp en/of de doelgroep.


8 juni

Techniek les. Wat heb je allemaal nodig om te filmen? Wat doet de regisseur, de cameraman, de lichtman, de geluidsman, etc. We behandelen kort de verschillende technieken en gaan ook daadwerkelijk oefenen.


22 juni

De laatste les voor de zomervakantie. Tijdens deze bijeenkomst gaan we de puntjes op de i zetten. Is het idee helemaal uitgewerkt? Weet je hoe alles werkt (camera, microfoon, licht)? Is er een haalbare planning gemaakt?

Let op: vóór 1 augustus moeten jullie je complete filmplan insturen naar de cursusleiders, zodat ze er nog even naar kunnen kijken voordat we weer beginnen.

Tijdens de zomervakantie mag je naar hartenlust oefenen met filmen, je idee verder uitwerken of gewoon in de zon zitten.


17 augustus

We beginnen deze eerste les na de zomer met een korte herhaling van de lesstof en alle groepjes mogen hun idee presenteren. Doel hiervan is dat we van elkaar kunnen leren. Wat werkt wel en wat werkt niet op film? Heeft iemand uit een andere groep een leuk idee voor jouw film? Mocht je nog niet zijn begonnen met filmen, dan is het nu het moment om het veld in te gaan.


31 augustus

We gaan samen de resultaten van de eerste opnamen bekijken en bespreken. We kunnen mogelijke problemen waar je tegenaan bent gelopen, bespreken en je krijgt feedback op je eerste werk. We kijken nog enkele korte documentaires om ideeën op te doen. Na afloop gaan we deze filmpjes bespreken, wat viel je op? Hoe hebben ze gefilmd en hoe zijn de filmpjes gemonteerd?


14 september

Naast het evalueren van de laatste opnamen, die jullie gemaakt hebben, gaan we nu ook daadwerkelijk beginnen met de montage. We gaan verder met het evalueren van de draaidagen en bespreken mogelijke problemen waar je tegenaan bent gelopen.


28 september

Deze bijeenkomst gaan we naast het gefilmde werk en de eerste montages de nadruk leggen op geluid (audio). Geluid is net zo belangrijk als beeld. Wat heb je nodig om een goede audio track bij een film te maken? Welke muziek mag je wel en welke mag je niet rechtenvrij gebruiken?


12 oktober

We komen bij elkaar om jullie projecten en mogelijke problemen te bespreken, jullie krijgen feedback op jullie werk, dat jullie gefilmd en gemonteerd hebben.


2 november

De laatste gezamenlijke bijeenkomst waar we de laatste puntjes op de i kunnen zetten. In de middag gaan we elkaars werk bekijken. Mocht je nog niet klaar zijn? Geen probleem dan gaan we kijken hoe ver je bent gekomen en hoe je het kunt afmaken.


Extra activiteit

Januari – mogelijk nog een bijeenkomst, als niet alle groepen hun werk op tijd af hebben.


21 februari 2020

Première van jullie filmpjes tijdens het DOCfeed festival.

De vaste programma begeleiders zijn Frans Mouws, documentaire maker en filmer (www.fransmouws.nl) en Anne Jacobs, filmwetenschapper en programmeur DOCfeed. Daarnaast zullen we tijdens een aantal bijeenkomsten gastdocenten uitnodigen, waar jullie veel van kunnen leren.

Wat heb je nodig?


Zin om mee te doen


Een laptop


Passie voor film