Word jij de volgende Enzo Knol, Nikki Tutorials of Mertabi?

Cursusleider: Mert (Mertabi)
Aantal deelnemers 12 – 16
Cursusdagen: 10 zaterdagen van 11:00 – 17:00
Sparkel Influencing is gratis en toegankelijk voor iedereen tussen 14 en 23 jaar.

Er wordt tegenwoordig wat af-ge-influenced. In het huidige digitale tijdperk is de term ‘influencer’ inmiddels een populair begrip. Maar hoe word je nou een influencer en wat houdt dat eigenlijk in? Bekende influencer Mertabi is hartstikke enthousiast en neemt jou graag mee in zijn wereld. Op een humoristische manier zet hij zichzelf online in de kijker door middel van zijn filmpjes. Maar het mooie van internet is dat je helemaal zelf mag weten wat je er op gooit. In deze cursus leer jij jouw eigen stijl kennen en maak je onder begeleiding van Mertabi en een aantal gastdocenten een eigen ‘brand’ waarmee je het internet over zult nemen.

Bekende influencers zijn ook Dylan Haegens, Enzo Knol, Monica Geuze, StukTV, Nikki Tutorials en rapper Boef. Zij filmen zichzelf de hele dag, vertellen leuke verhalen en vermaken hier wel duizend volgers (abonnees of subscribers op Youtube) mee.

Help een patiëntenvereniging een goed verhaal te vertellen over hunzelf of de zorg.

Data bijeenkomsten - 11:00 tot 17:00


De cursus vindt plaats in Nijmegen. Reiskosten en lunch worden vergoed. De intakes voor deze editie vinden plaats in februari. De cursus gaat in maart officieel van start en duurt tot en met juni 2020.


Les 1 & 2 & 3 - Influencing voor beginners - de basis

Introductie rondom vloggen, de inhoud, kijken naar jezelf, storytelling. Het lijkt zo makkelijk om gewoon de camera aan te zetten en wat te vertellen. Maar net als zoveel dingen die makkelijk lijken valt dat in het echt vaak tegen. Wist je bijvoorbeeld dat films niet chronologisch worden opgenomen? Het kan dus zo zijn dat men de dag begint met het opnemen van een eindscène en na de lunch de openingsscène opnemen. Of het interview dat gisteren gefilmd is, is nog niet helemaal volledig dus halverwege moet er nog een scene komen waarin de presentator iets uitlegt. 3, 2, 1 - actie! Ter voorbereiding op de workshop geven we een aantal opdrachten als suggestie waarmee je al kunt starten in de lessen.

Voorbeeld opdrachten waar we aan kunnen werken:
1. Maak in tweetallen twee korte filmpjes. Je stelt jezelf voor in dit filmpje: je zegt jouw naam, leeftijd en je hobby.
2. Kijk dan jouw eigen filmpje terug. Hoe vind je het om jezelf terug te zien? Wat valt je op? Ziet het totaal er anders uit dan je had bedacht en wat dan?
3. Doe opdracht 1 nu nog een keer en neem alle punten die we hebben besproken mee. Kijk je filmpje terug en doe hem eventueel overnieuw.

Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zijn telefoon en kan iedereen een filmpje maken. Er zijn dan waarschijnlijk al een aantal dingen waar je bewust of onbewust over hebt nagedacht. Namelijk; je tekst, je achtergrond, verstaanbaarheid, licht/tegenlicht, je beeldkader (sta je er helemaal op of alleen je hoofd en je schouders). We vinden het vaak lastig om naar onszelf te kijken. Vooral als het, zoals in film, wordt uitvergroot. Toch is het belangrijk om dit wel te doen, want anders leer je niet van de opdracht.


7 maart 2020 - les 1
Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met andere deelnemers en de cursusleider. Je krijgt een korte introductie over het programma en je krijgt een kijkje in de online influencer wereld.


14 maart 2020 - les 2
Waar begin je nou? In deze workshop ga je kijken naar jezelf en jou als ‘brand’. Wat wil je bereiken en hoe ga je dit aanpakken?


28 maart 2020 - les 3
We gaan lekker aan de slag! Neem je smartphone / kleine camera mee en onder begeleiding van Mert ga je oefenen met onderwerpen en het filmen / fotograferen van je eerste beelden.


Les 4 & 5 & 6

Deze blokken gaan we in op beeldkaders, voorbeeld: wat is een totaal shot of wat is een medium shot? Daarnaast gaan we werken aan regie, script en montage.

Opdrachten waar we aan kunnen werken:
1. Bekijk een vlog uit het vorige blok. Wat vind je van de vlog? Bespreek met elkaar de volgende punten: Tekst en inhoud, de achtergrond, verstaanbaarheid, licht, beeldkader. Vindt je het een goed filmpje of niet? Waarom? Wat zou je als tip meegeven?
2. Maak het filmpje nog een keer en neem alle punten die je zijn opgevallen uit opdracht 1 mee. Kijk je filmpje terug en doe hem eventueel overnieuw.


4 april 2020 - les 4
Je richt je eigen Youtube kanaal, Instagram account (een nieuwe) en/of andere social media pagina’s op. Waar moet je nou opletten als je dit gaat doen en wat past bij jou? Wanneer post je iets en hoe plan je dit? Je krijgt huiswerk mee om je eerste social media te vullen.


11 april 2020 - les 5
Als je gaat filmen, waar let je dan op? Welke kaders bepaal je? Maak je een script of improviseer je? Houd je een bepaalde stijl aan? Ben jij meer van jezelf in de kijker zetten of maak je hele scènes zoals Mert in sommige van zijn filmpjes doet?


18 april 2020 - les 6
Hoe zorg je er nou voor dat je een groot bereik hebt? Waar komen al die followers vandaan en hoe zorg je er voor dat je content geliked, gedeeld en besproken wordt?


Les 7 & 8 & 9 & 10

Deze lessen gaan we besteden aan thema’s. Zo kan je in kleine groepjes van twee of drie leerlingen een instructiefilmpje maken, maar we gaan ook een game, challenge en lifestyle vlog bekijken en natuurlijk zelf maken. We zullen ook bekende vloggers uitnodigingen om jullie de fijne kneepjes van het vak te laten zien.


2 mei 2020 - les 7
In deze interactieve bijeenkomst ga je samen aan de slag, want in het echte leven helpen influencers ook andere influencers om elkaar beter te maken. Bedenk voor elkaar hoe je de ander zichtbaarder kunt maken of geef een gastoptreden op zijn of haar kanaal.


16 mei 2020 - les 8
Wat zijn nou de regels voor een goed filmpje of een goede foto? Hoe lang moet zo iets duren en wat moet je absoluut niet doen? Welke caption schrijf je bij je content?


30 mei 2020 - les 9
Je eigen kanaal bestaat nu al even, maar het heeft nog een knaller nodig waarmee je kunt aankondigen dat je er bent en dat jouw kanaal het waard is om te volgen.


6 juni 2020 - les 10
Tijdens de laatste bijeenkomst kijken we terug op de cursus en maken we plannen om jouw influence carrière strategisch door te zetten.


De vaste programma begeleider is bekende YouTube ster Mertabi. Daarnaast zullen we tijdens een aantal bijeenkomsten gastdocenten (misschien komt Dylan Haegens wel even langs, of Enzo Knol, of heb je zelf een leuke influencer die je inspirerend vindt?) uitnodigen, waar jullie veel van kunnen leren.

Wat heb je nodig?


Zin om mee te doen


Passie voor social media en de digitale wereld


Een smartphone en eventueel een laptop