Ontdek je passie voor creativiteit bij Sparkel.

Wie doen mee in het project Sparkel?

Film

 • Frans Mouws - professioneel filmmaker (http://fransmouws.nl/films/), directeur documentaire festival DOCfeed (www.docfeed.nl).
 • Werkt samen met onder andere: Ton van Zantvoort, Hester Overmars, Michiel van Opstal, Marc Schmidt.
 • Docenten van filminstellingen in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Heerlen.

Theater

 • John van der Sanden, professioneel theatermaker. Hij regisseert musicals, schrijft toneelstukken, is cabaretier en toert met zijn programma langs (kleine) Nederlandse theaters.
 • Professionele theatermakers.
 • Diverse acteurs.

Magazine

 • Sandra Bosch. Uitgever, initiator van het project. Doorloopt met jullie het hele productieproces.

Technologie

 • Cas Slaats. Initiator. Mede-eigenaar studio Krom. Geeft workshops m.b.t. prototyping en realisatie. Ondersteunt bij de ontwikkeling en uitwerking van de concepten. Expertise in creative coding, interactie en art & tech.
 • Joris van Oers. Initiator. Mede-eigenaar studio Krom. Geeft workshops m.b.t. technologie en realisatie. Ondersteunt bij de ontwikkeling en uitwerking van de concepten. Expertise in prototyping, web development, spraakinterfaces.
 • Pieter Wels. Docent bij Fontys Hogeschool ICT. Zal lezingen geven over creatief denken en concepting en zal begeleiden bij deze fase van het proces.
 • Chris Geene. Docent bij Fontys Hogeschool ICT. Zal lezingen geven over rapid prototyping en zal begeleiden en meehelpen bij deze fase van het proces.

Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

Project Sparkel is een initiatief van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland binnen het programma Maatschappelijke Diensttijd.

Er zijn in Nederland bijna 2 miljoen mensen met een vorm van reuma, jong en oud. Als landelijke patiëntenorganisatie komen we in actie tegen knelpunten die mensen met reuma ervaren in het dagelijkse leven: zoals thuis, op school of op het werk. Wij geven voorlichting over reuma, betrekken de ervaring van mensen met reuma in onderzoek en geven reuma een gezicht bij belangenbehartiging in ziekenhuizen, bedrijven en overheid. We werken vanuit een maatschappelijke doelstelling en zonder winstoogmerk.

Voor ons is het belangrijk om een aandoening, zoals reuma, voor jongeren begrijpelijk uit te leggen, zodat ze beter begrijpen wat voor klachten mensen met deze ziekte hebben. We willen jongeren zelf de mogelijkheid bieden om reuma of andere chronische ziekte op een voor jongeren begrijpelijke wijze uit te leggen.

We vroegen vier culturele organisaties om jongeren te trainen in hun werkveld en we brengen de jongeren in contact met patiëntenverenigingen om bij hun creatief mee te denken over het betrekken van meer jongeren. De jongeren verwerken de ervaringen, die ze daar opdoen over het leven als (jonge) patiënt bij een patiëntenvereniging tot een film, magazine, toneelstuk of nieuwe technologie. Uiteindelijk hopen we patiëntenverenigingen tools te geven om beter jongere leden te kunnen werven.