Samen werken aan een eigen theatervoorstelling

Cursusleider: John van der Sanden
Aantal deelnemers: 10 - 15
Cursusdagen: 10 zaterdagen van 11.00 - 16.00 uur
Looptijd: juni tot en met oktober
Locatie: Honig complex in Nijmegen
Deadline inschrijven: 31 mei 2019

Vragen?

Bij Sparkel Theater maak je samen met andere jongeren een theatervoorstelling. Die voorstelling schrijft jouw groep zelf aan de hand van ervaringen, die je opdoet bij een patiëntenvereniging. Die patiënten bezoeken jullie samen om zo hun verhalen te horen. Het wordt een rake voorstelling met humor en gevoel. Ervaren theatermaker John van der Sanden begeleidt het proces. Samen verzamelen jullie de verhalen en verwerken die tot verschillende theatervormen zoals muziek, cabaret, dans/beweging, poëzie, acrobatiek enz.

Je werkt aan je podiumtechniek, presentatietechniek en denkt na over licht, geluid, muziek en decor. De voorstelling wordt meerdere keren opgevoerd in een theater, maar het kan ook op minder voor de hand liggende plekken.

Sparkel theater is gratis en toegankelijk voor iedereen tussen de 14 en 30 jaar.


1 juni

We maken kennis met elkaar, we geven een korte introductie over het programma en dan gaan we met jullie snel zelf aan de slag: theatervormen en technieken, veel improvisatie in spel om van daaruit te kijken naar de mogelijkheden om het verhaal te gaan vertellen. Daarnaast kijken we ook vooruit naar de verhalen die we willen vertellen. Daarvoor gaan jullie in groepjes kennismaken met een patiëntenvereniging. Welke verhalen hoor je bij je patiëntenvereniging? Welke onderwerpen vind je belangrijk en kunnen we opnemen in de theatervoorstelling? Je denkt mee bij de patiëntenvereniging hoe ze door creatieve oplossingen meer jongeren kunnen betrekken. We sluiten af met een zoekopdracht.


8 juni

We werken samen verder aan het ontwikkelen van onze theater skills: hoe improviseer je en we oefenen veel spelscenes. Daarnaast gaan we zelf scenes schrijven en ontwikkelen. We besteden tijd aan zang en muziek samen met een gastdocent.


15 juni

We werken samen verder aan het ontwikkelen van onze theater skills: hoe improviseer je en we oefenen veel spelscenes. Daarnaast gaan we zelf scenes schrijven en ontwikkelen. We maken zelf materiaal en we kijken naar wat er nog ontbreekt.


22 juni

Onze laatste bijeenkomst voor de vakantie. We werken samen verder aan het ontwikkelen van onze theater skills: improvisatie en veel spelscenes. We maken een inventarisatie van het materiaal dat we hebben gemaakt en komen zo tot een eerste opmaat voor onze voorstelling.


31 augustus

Een korte opfris-introductie en door… we gaan aan de slag: spel en zang. We kijken naar de inhoud van de voorstelling. Wat hebben we al, we kijken naar elkaar en zo ontdekken we samen wat er nog meer nodig is om een mooie voorstelling te maken. Opdracht is om na te denken over het decor bij de voorstelling.


14 september

Het is tijd om te gaan repeteren. We gaan aan de slag met de losse scenes en proberen wat van de voorstelling te monteren. We blijven uitstapjes maken naar allerlei theatervormen om onze expressie te blijven vergroten.


28 september

Verder met repeteren. We gaan aan de slag met de losse scenes en proberen wat van de voorstelling te monteren. We blijven uitstapjes maken naar allerlei theatervormen om onze expressie te blijven vergroten. We hakken knopen door over het decor, attributen, licht en geluidsplan.


5 oktober

We zetten de puntjes op de i. We halen samen alles uit de kast om elke scene in de voorstelling optimaal neer te zetten.


12 oktober

We repeteren met iedereen en alles in het decor. We oefenen twee keer een doorloop, zodat iedereen goed voor bereid is.


26 oktober

We repeteren nogmaals het licht en geluid.
De voorstelling staat!

Première tijd!

Wat heb je nodig?


Zin om mee te doen


Passie voor theater