Van jong tot oud, iedereen kan vloggen

Cursusdagen: 10 zaterdagen van 11:00 tot 16:00
Looptijd: september tot en met december
Locatie: Eindhoven
Deadline inschrijven: 12 september 2019

Vragen?

Praktische informatie
De Workshop vloggen is geschikt voor leerlingen van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar en het hoger beroepsonderwijs. Maar is zeker ook geschikt voor andere doelgroepen. Doordat de workshop laagdrempelig is, is het geschikt voor iedereen.

De workshops vinden plaats in Eindhoven, lunch wordt verzorgt en reiskosten worden vergoed. De deelnemers nemen een smartphone met camera mee.

Data: intake zaterdag 14 september tussen 11.00 en 15.00
Bijeenkomsten op zaterdag tussen 11.00 en 16.00:
28 september, 5 – 12 – 19 oktober, 2 – 9 – 16 – 23 – 30 november en 14 december

Wat houdt de workshop Vloggen in?
Wil je meer leren over Vloggen? Wil je grappige filmpjes maken? Schuilt in jou een echte social media tijger? Dan is de workshop vloggen een goede start om je talent naar boven te halen en verder te ontwikkelen. Tijdens deze vette workshop vloggen maken we een vlog van ongeveer twee/drie minuten en leren jullie hoe je de film moet bewerken. En dat vereist nog heel wat werk! Samen met groep jongeren ga je 10 zaterdagen aan de slag om de fijne kneepjes van het vloggen onder de knie te krijgen.

Van jong tot oud, iedereen kan vloggen. Bij de workshop vloggen gebruiken de docenten hun kennis en ervaring om de deelnemers een bepaalde basis aan te leren bij het maken van een vlog.

Tijden veranderen; bloggen is al lang niet meer populair, want mensen lezen minder. Tekst verandert in beeld: bloggen wordt dus vloggen. Vlog (een afkorting voor video weblog) is als het ware een dagboek op internet waarbij het grootste deel bestaat uit videobeelden. Iemand die een vlog maakt noem je een vlogger of vlogster.

Tijdens de workshop vloggen leer je:
 • De techniek van het filmen
 • Wat maakt een vlog een succes en wat doe je liever niet?
 • Hoe presenteer je jezelf?
 • Hoe maak je een inhoudelijke vlog?
 • Storytelling (boodschap & formats)
 • Wat zijn teksten die vlot lopen en hoe presenteer ik deze op een natuurlijke manier?
 • Hoe haal ik technisch het beste resultaat uit de camera van mijn mobiele telefoon?
 • Waar moet ik voor een goede montage rekening mee houden?
 • En we gaan natuurlijk vooral filmpjes maken!
 • Of hou je meer van een uitdaging:
  • Ben je fan van Fortnite dansjes? Of ken je alle just dance clips uit je hoofd? Doe dan een dance battle. Maak met behulp van een echt green screen je eigen dance filmpje. Wie doet het dansje het beste?
  • Challenges: Ben je niet bang om gekke doe-opdrachten te doen? Daag elkaar uit en verzin de leukste opdrachten.
  • Interview: Ben jij een geboren journalist? Verzin leuke/gekke en spannende vragen en durf je deze aan vreemde mensen te stellen? Pak de microfoon en ga met je team op pad.


De deelnemers worden begeleid door een ervaren regisseur en worden geholpen bij het kiezen van een onderwerp voor hun vlog. Kiezen ze voor het maken van een elevator pitch, een verslag van de dag of een volledig ander onderwerp? Alles mag en kan tijdens deze workshop!

We gaan in op wat jij allemaal al kan en weet. Ben je handig met knutselen, voetballen of speel je een muziekinstrument? Daar kunnen we hele leuke filmpjes over maken. Zo leer je om unieke films te maken die helemaal passen bij wie jij bent.

Je gaat veel leren, maar we gaan natuurlijk vooral plezier maken. Aan de hand van leuke opdrachten leren we spelenderwijs vloggen. Met mooie filmpjes als aandenken! (We zetten uiteraard nog niets online.)

Wat gaan de leerlingen in de workshop vloggen doen?

De workshop begint met een korte introductie over de kunst van het vloggen met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Vervolgens gaan we aan de slag met een onderwerp uit je eigen leven. Na het uitproberen en filmen van je verhaal, monteren we alles in een eigen vlog. Je krijgt tips en leert alles over de opname- en montagetechnieken die worden toegepast in veel vlogs. Aan het einde van de les nemen we steeds de tijd om ervaringen uit te wisselen met elkaar en de vlogs te bekijken.

Tijdens de workshop vloggen leer je hoe je resultaatgericht te werk kunt gaan en leer je om samen te werken. Daarnaast leer je ook hoe je het beeldmateriaal het mooiste kunt bewerken en leer je om origineel, gedurfd en zelfverzekerd te zijn met het maken van vlogs. Na het leren vloggen met je smartphone kan je hier thuis zelfstandig mee aan de slag.

De bekendste vloggers onder de jeugd in Nederland zijn Dylan Haegens, Enzo Knol, Monica Geuze, StukTV, Nikki Tutorials en rapper Boef. Zij filmen zichzelf de hele dag, vertellen leuke verhalen en vermaken hier wel duizend volgers (abonnees of subscribers op Youtube) mee. Verzin je eigen onderwerp en ga aan de slag met je eigen vlog tijdens de Workshop vloggen. Daarnaast gaan we filmpjes maken voor patiëntenverenigingen.


Les 1 & 2 & 3 - Vloggen voor beginners - de basis

Introductie rondom vloggen, de inhoud, kijken naar jezelf, storytelling. Het lijkt zo makkelijk om gewoon de camera aan te zetten en wat te vertellen. Maar net als zoveel dingen die makkelijk lijken valt dat in het echt vaak tegen. Wist je bijvoorbeeld dat films niet chronologisch worden opgenomen? Het kan dus zo zijn dat men de dag begint met het opnemen van een eindscène en na de lunch de openingsscène opnemen. Of het interview dat gisteren gefilmd is, is nog niet helemaal volledig dus halverwege moet er nog een scene komen waarin de presentator iets uitlegt. 3, 2, 1 - actie! Ter voorbereiding op de workshop geven we een aantal opdrachten als suggestie waarmee je al kunt starten in de lessen.

Voorbeeld opdrachten waar we aan kunnen werken:
1. Maak in tweetallen twee korte filmpjes. Je stelt jezelf voor in dit filmpje: je zegt jouw naam, leeftijd en je hobby.
2. Kijk dan jouw eigen filmpje terug. Hoe vind je het om jezelf terug te zien? Wat valt je op? Ziet het totaal er anders uit dan je had bedacht en wat dan?
3. Doe opdracht 1 nu nog een keer en neem alle punten die we hebben besproken mee. Kijk je filmpje terug en doe hem eventueel overnieuw.

Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zijn telefoon en kan iedereen een filmpje maken. Er zijn dan waarschijnlijk al een aantal dingen waar je bewust of onbewust over hebt nagedacht. Namelijk; je tekst, je achtergrond, verstaanbaarheid, licht/tegenlicht, je beeldkader (sta je er helemaal op of alleen je hoofd en je schouders). We vinden het vaak lastig om naar onszelf te kijken. Vooral als het, zoals in film, wordt uitvergroot. Toch is het belangrijk om dit wel te doen, want anders leer je niet van de opdracht.


Les 4 & 5 & 6

Deze blokken gaan we in op beeldkaders, voorbeeld: wat is een totaal shot of wat is een medium shot? Daarnaast gaan we werken aan regie, script en montage.

Opdrachten waar we aan kunnen werken:
1. Bekijk een vlog uit het vorige blok. Wat vind je van de vlog? Bespreek met elkaar de volgende punten: Tekst en inhoud, de achtergrond, verstaanbaarheid, licht, beeldkader. Vindt je het een goed filmpje of niet? Waarom? Wat zou je als tip meegeven?
2. Maak het filmpje nog een keer en neem alle punten die je zijn opgevallen uit opdracht 1 mee. Kijk je filmpje terug en doe hem eventueel overnieuw.


Les 7 & 8 & 9 & 10

Deze lessen gaan we besteden aan thema’s. Zo kan je in kleine groepjes van twee of drie leerlingen een instructiefilmpje maken, maar we gaan ook een game, challenge en lifestyle vlog bekijken en natuurlijk zelf maken. We zullen ook bekende vloggers uitnodigingen om jullie de fijne kneepjes van het vak te laten zien.

Wat heb je nodig?


Zin om mee te doen


Passie voor vloggen


Smartphone met camera